September 21, 2022

Töknapok a galgahévízi vendégekkel

Idén az Egység Művelődési Egyesület vendégül látta a galgahévízi Hagyományőrző Együttest.

Egyesületünk már 38 éve szoros kapcsolatot ápol a galgahévíziekkel, szinte minden évben meglátogatjuk egymást, de a járvány ideje alatt erre sajnos nem volt lehetőségünk és VÉGRE találkoztunk!!!

Galgahévíz Budapesttől 40 km-re fekvő kistelepülés, ahol a hagyományok tiszteletét, megőrzésének fontosságát már a múlt század elején felismerték. Az azóta többször újjáéledő Hagyományőrző Együttes jelenlegi formájában 2004 óta működik. Több mint 10 évig Balla Zoltán és Balla Tímea, majd Zámbó István és Hajdu Sarolta Rege országos hírű táncművészek szakmai irányításával.

A csoport fontos feladatának tartja a magyar emberek ünnepköreihez tartozó hagyományok megőrzését, ezek feldolgozását, színpadra vitelét. Például a lakodalomhoz, a fonóhoz, a karácsonyhoz kapcsolódó szokásokat.

A főtéren elsőként a falu kedves őszi ünnepéről a szőlő betakarításához kapcsolódó szüreti felvonulásról láthatott a közönség egy koreográfiát.

A gyerekekből álló Kisbetyár csoport 1998-ban alakult, Balla Zoltán és Balla Tímea vezetésével. Számos hazai és külföldi vendégszerepléssel örvendeztették meg a nézőiket. A csoport munkájának célja a közös öröm felfedezése a játékokban és a táncolásban. Az együttes korosztály szerint két csoportból áll. Jelenleg Nemecz Réka és Kapuvári Dávid a szakmai vezető. Előadásukban somogyi üveges, botos, valamint páros táncokat láthattunk.

Július az aratás hónapja. A kenyérgabona betakarításának a sikerét számos hiedelemmel és szokással igyekeztek biztosítani, melyek gyakran vallásos jellegű szertartásokkal is összekapcsolódtak. A munkát fohászkodással, imádsággal, kalapemeléssel kezdték. A legtöbb hagyomány az aratás végéhez kapcsolódott. Kis darabon talpon hagyták a gabonát, hogy a következő esztendőben is jó termés legyen. Az utolsó kévéhez is különféle hiedelmek, szokások kötődtek. Ebből készült az aratókoszorú. Aratókoszorút általában a földesúrnak készítettek, de az utolsó kalászokból kis csomót mindenki vitt haza, és az őszi vetőmag közé elegyítették különféle magyarázatokkal. Az utolsó kalászokból készített aratókoszorú különféle formájú és nagyságú lehetett. A galgahévízi aratási szokásokhoz kapcsolódó koreográfiát is láthattuk.

Köszönjük a szép, tartalmas hétvégét, hamarosan újra találkozunk!

Képek:

Képek