May 4, 2022

Tábori piknik

A József Attila Színjátszó Társulat idén a Tábori piknik című előadást vitte színre, Fernando Arrabal szövegkönyve alapján Király Sándor rendezte a darabot. Az előadás bemutatója Nagykikindán az Egység Művelődési Egyesületben volt április 9-én.

Fernando Arrabal (1932–) spanyol származású francia dráma-, regény- és esszéíró, valamint költő és képzőművész, az abszurd dráma egyik jelentős képviselője. Több mint száz színdarabot írt. A Tábori pikniket a koreai háború ihlette 1952-ben: a fronton szolgáló kiskatonát meglátogatják a szülei – hogy együtt piknikezhessenek. Ez egy végtelenül antimilitarista és szívfacsaróan nevetséges látomás a kispolgárról és a háborúról, az értelmetlen helyzetre értelmetlenül reagáló, és abban értelmetlenül elpusztuló emberről.

Szereposztás:

Zapo, katona – Gyuránki Norbert
Tépan úr, a katona apja – Tombácz Imre
Tépanné, a katona anyja – Király Annamária
Zépo, az ellenség katonája – Csíkos Dávid
Első szanitéc – Fazekas Vivien
Második szanitéc – Király Sándor

Temerinben szervezték meg idén a XXVI. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját, ahol természetesen részt vett a nagykikindai csapat is, előadásukat április 27-én mutatták be a szakmai zsűri előtt. A találkozó gála estje április 30-án volt megtartva és ünnepélyes keretek közt sor került a díjak, különdíjak kiosztására is. Nagykikinda 2022-ben három különdíjjal tért haza, de azokra is igazán büszkék, hisz nagyon rövid idő alatt sikerült “bemutató-képesre” alkotniuk az előadást, ahogy maga a rendező mondta mindössze 16 próbájuk volt a bemutatóig, majd plusz négy a szemléig. Az Egység vezetősége nagyon büszke a csapatra és további sikeres munkát kíván az amatőr színjátszóknak!

Díjak:

  • Az Újvidéki Színház különdíját a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata kapta, így ők látogathatják meg csoportosan a társulat egyik előadását.
  • A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös különdíját Csíkos Dávid, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata tagja vehette át. A Tábori piknik című előadásban Zépó, az ellenség katonája szerepének megformálásával kiérdemelte, hogy ingyenes részt vehessen a MAdT táborban.
  • Az igényes kortárs szövegek színpadra állításáért a zEtna kiadó biztosított könyvcsomagot Király Sándornak, a nagykikindai József Attila Színtársulat művészeti vezetőjének és rendezőjének.
Gála 2022, Temerin
Csíkos Dávid és Király Sándor (valamint a plakát a háttérben), Temerin

Az előadás létrejöttének támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, Nagykikinda önkormányzata és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.

Fotók a bemutatóról:

Bemutató

Fotók a szemléről:

Szemle-1
Szemle-2
Szemle-3

Rólunk:

Rólunk-1
Rólunk-2