May 10, 2022

Király Annamária ujjainak gyümölcse

Uram áld meg aki e házba érkezik

Védelmezd és őrizd azt aki innen távozik

Adj békességet azoknak akik benne maradnak.

Egy házi áldás, amely az otthon bejáratánál várja az oda érkezőket. Egy áldás, amely a vendégeket fogadja és biztosítja, hogy jó helyre jött.

Immár 28 éve a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület aktív tagja vagyok, férjemmel együtt. Természetesen  gyermekeink is itt nőttek fel és arra tanítottuk őket, hogy bármily módon, amiben csak tudnuk, segítsük kultúrkörünk munkáját, tevékenységét, hiszen kötelességünk is egyben  anyanyelvünk és hagyományaink ápolása. Egyesületünk aktív tagjaként sok áldozatot is hozunk, viszont többszörösen is kárpótolja a rengeteg élmény amit kapunk a sok-sok barátkozás és családias hangulat is.

Néhány évvel ezelőtt megalakult a Borsóka hímző csoport (főleg gyermekek részvételével) Tóth Jolán vezetésével. Elkísértem kislányomat, Petrát és végül én is “ottragadtam” elsajátítani  az alapvető hímző öltéseket. Bevallom, kedvet kaptam és otthon is folytattam. Édesanyám látva érdeklődésemet a hímzés iránt, tovább buzdított és tanított. Szabadidőm nagy részét kézimunkával töltöm, leginkább egyházi célokra szeretek hímezni. Mivel úgy érzem, hogy sokunknak a második otthona, ezért művelődési egyesületünk 75 éves fennállására szerettem volna kihímezni  egy házi áldást és evvel is otthonosabbá  tenni egyesületünket-otthonunkat. Miutánt Koncz Tibor esperes, plébános megszentelte, bevittük és átadtuk az egyesület vezetőségének, akik az újonnan felújított klubhelyiségben találtak a Házi Áldásnak egy megfelelő helyet.

Az Egység az a hely, ahol mindig szívesen várnak, amire szeretettel gondolok, ahova kötelességemnek érzem tartozni és kúltúránkban aktívan részt venni és mivel otthonomnak tartom egyesületünket, ezért azt szeretném, hogy az ide belépő vendéget házi áldás várja.

Király Annamária, Nagykikinda