Viola kézimunka csoport

A kétezres évek elején alakult meg Varga Rozália vezetésével a kézimunka csoport az Egység Művelődési Egyesület keretén belül. A csoport tagjai egyesületünkben a hazai közönségnek, Vajdaság több településén, valamint külföldön is rendszeresen bemutatják munkáikat. Ahol csak lehet díjakat zsebelnek be és serlegeik díszítik polcainkat.

Tóth Jolán, a csoport tagja elvégezte a Vajdasági Magyar Folklórközpont tanfolyamát. Ezáltal munkái számos vajdasági településen voltak láthatóak. Egy új szakmát tanultak meg a tanfolyam résztvevői, hiszen a hagyományos mesterségek űzéséhez szükség van a technikák elsajátítására, de anyagismeretre és a kézügyesség fejlesztésére is. A néprajzi ismeretek is elengedhetetlen részei a tanfolyamnak, végül pedig a tudás az alkotásokban tárgyiasul, egyben dekoratív használati eszköz is készül, azt bizonyítva, hogy a hagyományos is lehet korszerű.

A Viola kézimunka csoport évente két alkalommal teadélutánt szervez az Egység épületében, ahova kézimunkákkal foglalkozó barátaik kapnak meghívást és örömmel jönnek, mert Nagykikindáról mindig feltöltődve térnek haza Vajdaság különböző településeire.